We use cookies.

Learn more

Kicsit átláthatóbban fele ekkora botrány lett volna a Vizes VB költségeiből 2017. március 23.

Még Fürjes Balázs fejlesztésügyi mindenesnek is leesett a tantusz, hogy "lehetne egy bonyolult kérdésben is közérthetőbben kommunikálni", és bizony igaza van. Egy százmilliárdos beruházásnál az lenne a minimum, hogy a költések a tervezéstől az eredményekig nyomon követhetőek legyenek a polgárok számára. Kívülről kapkodónak és kaotikusnak tűnik a szervezés, pedig mindez hiteles, tényalapú kommunikációval és néhány grafikonnal orvosolható lenne.
14-től 50 milliárdig

Budapest eredetileg a 2021-es vizes világbajnokság rendezésére pályázott és nyerte meg azt. A 2014 őszén született kormányhatározat a teljes beruházási programra 14.7 milliárd forintos keretet állapított meg. A 2017-es VB-t eredetileg elnyerő mexikói Guadalajara azonban 2015 februárjában a magas rendezési költségekre hivatkozva visszalépett a rendezéstől. A FINA felajánlotta Magyarországnak, hogy ugorjon be a kieső helyett, ami jó lehetőségnek tűnt a 2024-es olimpiára pályázó Budapestnek, hogy sikeres sportrendezvénnyel hívja fel magára a figyelmet nem sokkal a NOB döntése előtt. Persze a döntéshozók szemében a 2018-as választások közelsége se lehetett utolsó szempont, amikor Magyarország úgy döntött, bevállalja 2017-es rendezést. Az előrehozott VB-nek jogszabályi hátterét az ún. Dagály törvény adta. Gyárfás Tamás, a Magyar Úszó Szövetség akkori elnöke ekkoriban már 24,7 milliárd forintos összköltségről beszélt.

A közpénzköltések szempontjából legfontosabb, hogy a lerövidült határidőre hivatkozva az összes kapcsolódó fejlesztésnél lehetőséget adtak hirdetmény nélküli eljárásra, melyben a beruházó szerv döntheti el, kiket hív meg a pályázatra. Ugyancsak a rendkívüli sürgősségre hivatkozva lett a projekt kiemelt üggyé nyilvánítva, így nem kellett semmilyen lassító építésügyi eljárás alá vetni a terveket. Kérdés, hogy a brutális fairtás, az eredeti Dagály-fürdő beszántása és az monstrumépület paraméterei normális eljárásban megkaptak-e volna minden engedélyt, illetve támogatták volna ilyen formában a terveket a környéken, illetve a fővárosban lakók.A 24,7 milliárdos összköltséget már az Úszóaréna első közbeszerzésével sikerült túllépni, az építést Garancsi István Market Zrt.-je nyerte 38,63 milliárd forintos ajánlatával (két év alatt ez 43,36 milliárd forintra drágult).

50-től 100 milliárdig

Mindehhez képest 2017 márciusában 72 milliárd forintnyi olyan közbeszerzés számoltunk össze, ami egy-egy konkrét helyszín megvalósításához, kiépítéséhez kötődik és találtunk még 15 milliárdnyi egyéb kapcsolódó tendert. A 72 milliárdnak több mint a felét teszi ki az Úszóaréna, ide tartoznak még a további medencék, edzéshelyszínek és infrastruktúra felújítások. Ehhez jön még 14 milliárd  forintnyi olyan egyéb tender, ami a világbajnokság rendezvényeihez kapcsolódik, de nem építési beruházás. Különböző csapatok, sajtósok és egyéb érkezők elszállásolása ebből bő 6 milliárd forintot tesz ki. A legaggályosabb része ennek, hogy a becsült keretösszeg több mint duplájáért sikerült csak szállodai szobákat szerezni. Vagy a Bp2017 Kft.-nek vannak nagyon rossz alkuképességei, hogy ennyire előre, ekkora nagy mennyiségben nem sikerült jobb árat elérnie, vagy a szállásadóknak sikerült egészen ügyesen összebeszélve felstrófolni az árakat.





Kattints ide a teljes képernyős nézethez!
A pöttyök egy-egy beruházás helyszínét jelölik, a különböző színek különböző típusú beruházásokat jelölnek. Egy-egy helyszínre kattintva bővebb információt kapunk arról, valamint a dashboard szélén látható információk segítségével különböző szűrésekkel derítheted fel a világbajnokság költségeit. Közelíts be, távolíts ki, húzd a térképet erre-arra (találd meg a balatonfüredi helyszíneket is)!

* Három helyszínnél, a külső Váci úti, a Kőér utcai felkészülési létesítménynél és a városligeti szinkronúszásnál az összeg csak becslés, mivel ezek egy (4,9 milliárd forintos) közbeszerzés alá tartoznak, amit az adattáblánkban egyszerűen három felé osztottunk.


 

2017. márciusi állás szerint 88 milliárd forint már biztosan elment a vizes VB rendezésére. Több mint 50 kapcsolódó közbeszerzést találtunk, gyűjtésünk részleteit ebben a táblázatban találod meg. Becslésünk szerint ez az összeg jócskán át fogja lépni a 100 milliárdos határt, hiszen a folyamatban lévő építkezéseken felmerülhetnek többletköltségek és a formaruhákhoz hasonló, rendezvényszervezéshez kapcsolódó beszerzések is megsokasodnak az esemény közeledtével. Az atlatszo.hu összegzése alapján még a 2018-as állami költségvetésben is szerepel 2 milliárd forint elköltése a világbajnokságra hivatkozva.