We use cookies.

Learn more

Álhírek, fact checking és storytelling: Outriders Meetup Budapest 2019. március 16.

Milyen a jó újságírás 2019-ben? Egyáltalán mit jelent ez egy olyan évtizedben, amikor megbízhatónak hitt lapok is sorra hoznak le (figyelmetlenségből vagy szándékosan) pontatlanságokat vagy épp sorra zárnak be évtizedes múlttal rendelkező szerkesztőségek? Az Outriders Network partnereként egy olyan találkozó megrendezésében veszünk részt, ahol a téma néhány nemzetközi szakértőjével a hatásos, minőségi és hiteles riportkészítésről beszélgethetünk.

Hiszünk benne, hogy a technológia XXI. századi fejlődésével új lehetőségek nyíltak meg olyan eszközök és módszerek létrehozására, melyek segítségével könnyebben érthetővé válhatnak a világ bonyolult folyamatai. A közérthetőség pedig az első lépés a közös ügyekben való részvétel felé, amivel demokratikusabbá tehetjük a társadalmat, amiben élünk. A közügyekben való részvételre lenne igény, de annak csatornáit jelentősen beszűkíti a hatalom és a politikából való kiábrándulás. A szűkülő nyilvánosság mellett az újságírás és a technológia metszete kiemelten fontos az állampolgári tájékozottság szempontjából.

Az Outriders Network-öt a Lengyelországból indult Outride.rs újszerű megoldásokkal kísérletező médiaportál hozta létre azzal a céllal, hogy erősítsék a nyitott és elkötelezett újságírást az egész világon. A a jó újságírással kapcsolatos tudás megosztására meetupokat, workshopokat szerveznek újságírók, riporterek és bloggerek számára.

Workshopok:

Storytelling Instagram történetekkel - március 21. 14:00
A workshop témája a cikkek és történetek Instagram videókká (történetekké) formázása és ezzel szélesebb közönség elérése. Az előadó Jakub Górnicki, az Outride.rs alapítója.


Fact checking - március 21. 16:00
A workshopon tényfeltáráshoz (fact checking) és a hamis hírek kiszűréséhez és nyomon követéséhez használható eszközökről lesz szó. Tommaso Canetta, a Pagella Politica hírigazolójaként szerzett tapasztalatait osztja meg.

A workshopok után Tommaso Canetta, Sarah Emler és Meri Jordanovski beszélnek 20-20 percben a hírhamisításról, a hírek ellenőrzéséről és az alapos kutatómunka praktikáiról (Facebook esemény).

 

Az eseményt Facebook Journalism Project, National Endowment for Democracy és a Google támogatja. Partnerek: K-Monitor, Direkt36, 444, Független Médiaközpont, és a BrodyLand. Ismerve az előadókat és a téma hazai aktualitását, mindenkit csak bátorítani tudunk, hogy jelentkezzen és vegyen részt a workshopokon!