a mezőgazdasági támogatások rendszerét részletesebben bemutató honlap is készült, amely kereshetővé teszi az elmúlt évek támogatási adatait." />

We use cookies.

Learn more

10 év alatt 7 ezer milliárd forint agrártámogatást osztottak ki Magyarországon 2022. november 4.

Tíz éve jelent meg először a K-Monitor elemzése az agrártámogatások elosztásáról. Ebből az alkalomból a szokásos éves agrárelemzés mellé egy új, a mezőgazdasági támogatások rendszerét részletesebben bemutató honlap is készült, amely kereshetővé teszi az elmúlt évek támogatási adatait.
Tíz év alatt mintegy 7 ezer milliárd forintot osztottak ki támogatásként az agráriumban. A K-Monitor elemzések visszatérő megállapítása, hogy a támogatási rendszer a legnagyobb gazdálkodókat támogatja a leginkább. A közvetlen támogatások több mint 70%-a a kedvezményezettek felső 10%-ának jut. Bár a területalapú támogatások esetén 2014-től sapkát vezettek be, ez nem módosította jelentősen az agrártámogatások elosztását, nem látszik, hogy jelentősen megerősödtek volna a családi gazdaságok Magyarországon. Egyúttal az is elmondható, hogy a támogatások egy kimutatható része nincs hatással közvetlenül a mezőgazdálkodásra, inkább szociális juttatást jelent több tízezer ember részére.

Éves szinten a pénzek nagyjából 3,5% a jut a legnagyobb, egymilliárd forint feletti támogatásban részesülő kedvezményezetteknek. 2021-ben Csányi Sándor érdekeltségei 6 milliárd, Mészáros Lőrinc és környezete 4,5 milliárd forinthoz jutottak, és milliárdos nagyságrendű támogatásban részesültek a korábbi évekből ismert nagy gazdálkodók, illetve cégcsoportok is.

Könnyen lehet, hogy a 2022-es év lesz az utolsó, amelyben ilyen módon összesíthetőek lesznek a támogatási adatok, ugyanis november 2-án a Parlament elé került egy törvényjavaslat, amely alapvetően alakítaná át a támogatásokkal kapcsolatos adatközlés rendjét. Eltűnhet például a kedvezményezettek címe a nyilvános adatok közül. Bár látszólag a törvényjavaslat a Bizottság egyik vonatkozó rendeletének való megfelelést szolgálja, a törvényjavaslat a rendeletben meghatározott kötelezően közzéteendő adatkörön túl nemes egyszerűséggel minden más, a támogatással kapcsolatos adatot “támogatási titoknak”-nak minősítene.

Az agrar.k-monitor.hu címen elérhető új honlapon a korábbi elemzéseinken túl megtalálható
áttekintésünk a Közös Agrárpolitika történetéről, kihívásairól és jövőjéről;
a 2010 óta publikált adatok keresője részletes szűrőkkel;
egy tudástár, amelyből elérhetők a mezőgazdaságot érintő közpénzekkel kapcsolatos hírek, valamint további adatbázisok.