We use cookies.

Learn more

JELENTKEZTÜNK AZ UNIÓS HELYREÁLLÍTÁSI TERV MONITORING BIZOTTSÁGÁBA 2023. február 1.

A kormány nemrég uniós nyomásra nyílt pályázatot hirdetett a helyreállítási terv (HET) monitoring bizottságában való részvételre. Jelentkeztünk.

Nagyjából két éve írtunk róla, hogy miként kéne működniük az EU-s programokat felügyelő monitoring bizottságoknak Magyarországon, javaslatainkat természetesen megosztottuk az illetékesekkel is. Minden bizonnyal nem a mi ösztönzésünkre, sokkal inkább az EU nyomására történhetett, hogy kormány nemrég nyílt pályázatot hirdetett a helyreállítási terv (HET) monitoring bizottságában való részvételre. Jelentkeztünk.

A monitoring bizottságok évente 2-3 alkalommal ülésező, kormányzati és nem kormányzati szereplőket tömörítő, 20-40 tagot számláló testületek, amelyek egy-egy operatív program előrehaladását tekintik át. Ezeket kötelező létrehozni, és ezek adják elvileg a társadalmi bevonás legminimálisabb garanciáját az EU-s programok működésének nyomon követésére. Az eddigi gyakorlat során a bizottsági helyeket nem hirdették meg nyíltan, így sok esetben a kormánynak kedves szervezetek képviselői ültek a bizottságokban, akik ritkán tájékoztatták a nyilvánosságot arról, hogy a bizottságban milyen munkát végeztek.

Ehhez képes mindenképp előrelépés, hogy HET esetében lesznek nyílt pályázaton kiválasztott szereplők is, noha azok javára lejt a pálya, akik már végeztek ilyen munkát, és a kiválasztást a Miniszterelnökség illetékes államtitkársága végzi. Még az is lehet, hogy a végén le fogják fújni az egészet, mivel a kiválasztási feltételek között szerepelt az is, hogy a jelentkező szervezet alapító okiratának elérhetőnek kell lennie a civil szervezetek közhiteles nyilvántartásában. A probléma csupán az, hogy a birosag.hu oldalon elérhető nyilvántartás nem tartalmazza az alapító okiratokat, így jó eséllyel egyetlen jelentkező sem felel meg ennek a feltételnek.

A monitoring bizottság tagság az alábbi feladatokkal jár:

a) nyomon követni a Helyreállítási és Ellenállóképességi Terv végrehajtását,
b) véleményezni a felhívások tervezetét, különös tekintettel a delegált tagok szakterületeit érintő kérdésekre,
c) megtárgyalni és véleményezni a HET módosítására tett javaslatokat,
d) a tagok egyszerű többségének egyetértésével ajánlásokat tenni a nemzeti hatóság részére.

És az alábbi területekről vártak civil jelentkezőket a helyreállítási tervhez:

a) szociálpolitika,
b) oktatás,
c) munkaerőpiac,
d) egészségügy,
e) környezetvédelem,
f) éghajlatváltozás elleni küzdelem,
g) energia,
h) fenntartható fejlődés,
i) fenntartható közlekedés,
j) az alapvető jogok,
k) az egyenlő bánásmód és a megkülönböztetésmentesség előmozdítása,
l) átláthatóság,
m) korrupcióellenes küzdelem

a kiválasztási szempontokat és megszerezhető pontokat is közzétették előzetesen, ezek közül a legtöbbet az nyomott a latba, ha egy szervezet egy ideje már részt vesz EU-s programokban, illetve tagja volt monitoring bizottságnak. A K-Monitor számára ez lenne az első alkalom, így kíváncsian várjuk, hogy elegendőnek ítéli-e a Miniszterelnökség a 17 éves múltunkat az átláthatóság és a korrupcióellenes küzdelem területén.

A pályázati anyagunk itt érhető el, és a folytatásról természetesen beszámolunk.