K-Monitor

We use cookies.

Learn more

Hírek

"Kivételből rendszer" - 2020-as évértékelő elemzésünk és beszámolónk

"2020 megmutatta, hogy demokratikus életünk torzulásai, az intézmények és normák iránti bizalom elvesztése gyengébbé, frusztráltabbá és kiszolgáltatottabbá tesznek minket, mintha tisztességes és demokratikus közéletünk lenne."

KORRUPCIÓFIGYELŐ: Klientúraépítésre, megtorlásra használja a válsághelyzetet a Kormány

A kormány továbbra is minden lehetőséget megragad, hogy a koronavírus-járvány okozta válságból saját politikai-gazdasági körei húzzanak hasznot – állapítjuk meg a TASZ-szal közös Korrupciófigyelő programunk második jelentésében. Az elmúlt három hónap egyik legnagyobb visszhangot kiváltó eseménye az Színház- és Filmművészeti Egyetem alapítványi kiszervezése miatti tiltakozás volt – ezt is a veszélyhelyzetre hivatkozva torolta meg a hatalom.

A szülések 68 százalékánál fizetnek hálapénzt

Tizenegyezren töltötték ki az Ígyszültem.hu szülésélmény-térképet. A válaszokból többek közt kiderült, hogy a szülések 68 százalékában fizetnek hálapénzt, ennek átlagos összege pedig 111 ezer forint. Becslésünk szerint így nagyságrendileg 7 milliárd forint lehet a hazai állami szülészetben fizetett hálapénz összege egy évben.

Közös platformon - Közösségi megoldások a koronavírus-válság ellen 

Mit tehetnek helyben a koronaválság megoldásáért az önkormányzatok, a képviselők, a civilek és a helyi közösségek együtt? 10 jó gyakorlat a helyi szintű közösségi megoldások közül.

Korrupciófigyelő: itt az első jelentés!

A K-Monitor és a TASZ 2020 szeptemberében közös korrupciófigyelő programot indított, melynek célja, hogy háromhavonta kiadott jelentésben értékelje az állami korrupció és a jogállamiság leépítésére irányuló törekvések alakulását.

Szülésélmény-térkép - Te már rajta vagy?

Országos felmérésbe kezdtünk a hálapénz és tágabban a nők szülésélményeinek feltérképezése céljával. Az Emma Egyesülettel és a romániai Funky Citizens-szel együttműködve indítottuk el az igyszultem.hu oldalt, ahol a felhasználók saját kórházuk kiválasztásával egy rövid kérdőívet tölthetnek ki és elolvashatják az addigi kitöltések eredményeit is.

Elindult a NER HOTEL - Tudd meg, kinél költöd a pénzed!

2018-ban kezdtünk el dolgozni egy olyan applikáción, amelynek segítségével utána lehet járni a politikailag exponált szereplők és a velük közeli kapcsolatban állók által birtokolt szállodák, vendéglátóhelyek tulajdonosi hátterének. Elkészültünk.

Dolgozz velünk!

Projektvezetői munkakörbe határozatlan időre keressük új kollégánkat. Olyan valakivel szeretnénk bővülni, aki aktívan részt vesz új projektek kidolgozásában és a K-Monitor szakmai munkájában. Emellett talpraesett, proaktív és elkötelezett a szervezet missziója és értékei iránt.

Magyar civil szervezetek is megszólaltak a jogállamiságról szóló konzultációban

Magyar civil szervezetek is részt vettek abban a konzultációban, amit az Európai Bizottság indított az első jogállamisági jelentéséhez kapcsolódóan. A szervezetek bíznak benne, hogy az Európai Bizottság jelentésében konkrét, számonkérhető javaslatokat fogalmaz majd meg a tagállamok, és így Magyarország számára is a jogállamiság helyzetének javítása érdekében.

A részvételi költségvetés esélyei a magyar önkormányzatokban - a tanulmány elérhető!

A 2019-es önkormányzati választások eredménye azonban részvételi fordulatot hozhat az ehhez kellő mozgástérrel rendelkező hazai önkormányzatokban. Hogyan lesz a részvétel több, mint politikai PR? Megjelent a részvételi költségvetés technikáját bemutató tanulmányunk.

Mutasd mindet

Sorrend