K-Monitor

We use cookies.

Learn more

Hírek

Ellenfél vagy szövetséges? - Helyi érdekvédők és önkormányzatok együttműködése Közép-Kelet-Európában

Birtokba vett helyi önkormányzás - ez a címe annak a kutatásnak, amelyben feltérképeztük, milyen együttműködések léteznek helyi érdekérvényesítő csoportok és az önkormányzatok között Magyarországon, Lengyelországban és Romániában. 

TÖBB SZEM TÖBBET LÁT! Támogasd a K-Monitort adód 1%-ával

Idén támogasd a korrupció és az azt övező társadalmi közöny elleni küzdelmünket adód 1%-ával! Adószámunk: 18193288-1-42

Civil hozzájárulás az uniós jogállamisági jelentéshez

Nyolc magyar civil szervezet közös jelentéssel járult hozzá az Európai Bizottság idei jogállamisági jelentéséhez. A 2019-re vonatkozó jelentés a jogállamiságot súlyosan veszélyeztető problémákat azonosított Magyarországon, a helyzet pedig a konzultációban részt vevő civil szervezetek szerint 2020-ban tovább romlott.

HELYI ÖNKORMÁNYZÁS NYOMÁS ALATT: MARAD HELY A CIVILEKNEK?

Elkészült civil-önkormányzati nemzetközi kutatásunk magyar országfejezetének magyar fordítása! A teljes kutatási jelentés angolul: http://localgov.k-monitor.hu

"Kivételből rendszer" - 2020-as évértékelő elemzésünk és beszámolónk

"2020 megmutatta, hogy demokratikus életünk torzulásai, az intézmények és normák iránti bizalom elvesztése gyengébbé, frusztráltabbá és kiszolgáltatottabbá tesznek minket, mintha tisztességes és demokratikus közéletünk lenne."

KORRUPCIÓFIGYELŐ: Klientúraépítésre, megtorlásra használja a válsághelyzetet a Kormány

A kormány továbbra is minden lehetőséget megragad, hogy a koronavírus-járvány okozta válságból saját politikai-gazdasági körei húzzanak hasznot – állapítjuk meg a TASZ-szal közös Korrupciófigyelő programunk második jelentésében. Az elmúlt három hónap egyik legnagyobb visszhangot kiváltó eseménye az Színház- és Filmművészeti Egyetem alapítványi kiszervezése miatti tiltakozás volt – ezt is a veszélyhelyzetre hivatkozva torolta meg a hatalom.

A szülések 68 százalékánál fizetnek hálapénzt

Tizenegyezren töltötték ki az Ígyszültem.hu szülésélmény-térképet. A válaszokból többek közt kiderült, hogy a szülések 68 százalékában fizetnek hálapénzt, ennek átlagos összege pedig 111 ezer forint. Becslésünk szerint így nagyságrendileg 7 milliárd forint lehet a hazai állami szülészetben fizetett hálapénz összege egy évben.

Közös platformon - Közösségi megoldások a koronavírus-válság ellen 

Mit tehetnek helyben a koronaválság megoldásáért az önkormányzatok, a képviselők, a civilek és a helyi közösségek együtt? 10 jó gyakorlat a helyi szintű közösségi megoldások közül.

Korrupciófigyelő: itt az első jelentés!

A K-Monitor és a TASZ 2020 szeptemberében közös korrupciófigyelő programot indított, melynek célja, hogy háromhavonta kiadott jelentésben értékelje az állami korrupció és a jogállamiság leépítésére irányuló törekvések alakulását.

Szülésélmény-térkép - Te már rajta vagy?

Országos felmérésbe kezdtünk a hálapénz és tágabban a nők szülésélményeinek feltérképezése céljával. Az Emma Egyesülettel és a romániai Funky Citizens-szel együttműködve indítottuk el az igyszultem.hu oldalt, ahol a felhasználók saját kórházuk kiválasztásával egy rövid kérdőívet tölthetnek ki és elolvashatják az addigi kitöltések eredményeit is.

Mutasd mindet

Sorrend