We use cookies.

Learn more

LOCALGOV kutatás

Megpróbáltuk újraértelmezni a civilek és az önkormányzatok viszonyát, hogy a függőség helyett a helyi demokrácia laboratóriuma lehessen az együttműködésük!

Mi is ez?

A National Endowment for Democracy támogatásának jóvoltából egy éves kutatási projektet folytattunk 2020-2021-ben, melyben 65 interjú és adatgyűjtés révén feltérképeztük a helyi önkormányzatok és a civil érdekvédők sokszínű viszonyát Magyarországon, Lengyelországban és Romániában. A projekt részeként elkészült egy nagyszabású kutatási jelentés, melyben a három ország 12 esetét dolgoztuk fel. Ennek mellékleteként egy érdekvédőknek szóló javaslatcsomagot is nyilvánosságra hoztunk.

A projekt része volt a helyi civilekkel való együttműködés, a kutatási eredmények megismertetése és konkrét területeken (költségvetés, átláthatóság, helyi területfejlesztési keretrendszer, civil rendeletek) további ajánlások kidolgozása és megvitatása. A projekt záróeseménye egy (online) nemzetközi konferencia volt, ahol a járványhelyzettel, és az önkormányzatokra helyeződő nyomással foglalkoztunk. A projekt anyagai a magyar mellett angol nyelven is elérhetőek. A projektben a lengyel ePanstwo Alaptvány és a román Funky Citizens volt a partnerünk.

Kinél érdeklődhetsz?

Merényi M. Miklós

önkormányzati szakértő

Related projects